משפחת מָדוּרוֹ היהודית: מגיבור המלחמה ההולנדי ג'ורג' מדורו ועד לנשיא ניקולס מדורו
המטיילים שמגיעים לאזור אמסטרדם והאג, פוקדים שני אתרים שהם אתרי חובה במורשת ההולנדית הלאומית: בית אנה פרנק באמסטרדם ו'מיני הולנד' פארק המכונה "מָדוּרוֹדָאם", אתר שהוא גם מקום הנצחתו של גיבור המלחמה מדורו שנספה במחנה דכאו.
שני גיבורי מלחמת העולם השנייה הבולטים ביותר לא נולדו כלל בהולנד ושניהם יהודים. אנה פרנק נולדה בפרנקפורט, גרמניה, ג'ורג' מדורו הגיע מהקולוניה ההולנדית קורסאו שבקריביים.
מדורודאם, פארק 'מיני הולנד' נוסד בשנת 1952 ביוזמת משפחת מדורו השכולה מהאי קורסאו, שהשקיעה את ההון הראשוני כדי להנציח את בנם היחידי. מאז נוסד, הגיעו מיליוני אנשים לבקר בפארק שמציג את הולנד במיטבה, אך מאז 2016, הופך סיפור חייו של הקצין ג'ורג' מדורו, גיבור מלחמת העולם השנייה, לחוויה מרכזית בביקור בפארק. סיפור חייו מוקרן על מסך ענק שבו מרואיינים גם אנשים שהכירו את מדורו בילדותו באי קורסאו. החוויה האינטראקטיבית נמשכת באתרים מיניאטוריים שונים כמו ביתו של מדורו בקורסאו, אתרים שונים בהולנד כמו הכלא אליו הושלך על ידי הנאצים. כיצד הפך ג'ורג' מדורו לאחד מסמלי הגבורה הבולטים ביותר בהולנד?
ג'ורג' ליונל מדורו George John Lionel Maduro נולד בשנת 1916 ומת במחנה דכאו בשנת 1945, בן יחיד לרבקה ויהושע מדורו. הוא היה איש צבא ולוחם מחתרת. בשנת 1946 הוא זכה לאחר מותו בעיטור אביר המסדר הצבאי של ויליאם Militaire Willems-Orde , ובזאת הפך האדם היחידי מן האנטילים ההולנדיים שזוכה בעיטור הצבאי הגבוה ביותר בהולנד.
לפני מספר שנים חיפשתי חומרים על הקהילה היהודית של האי קורסאו כחלק ממחקר לצורך כתיבת הרומן "ציפור בעיר קדושה". כאשר קראתי חומרים היסטוריים על משפחות יהודיות שהיגרו מאמסטרדם במאה השבע עשרה לאי קורסאו בקריביים, נתקלתי בתולדות משפחת מדורו, שהיא משפחת בנקים ואנשי עסקים דומיננטים בקריביים.
ג'ורג' מדורו היה בן משפחת מדורו המפורסמת מקורסאו, שהיא צאצאית מגורשי ספרד שעברה לאמסטרדם ומשם לקריביים. משפחות יהודיות עזבו את אמסטרדם הנוחה והתיישבו בקורסאו בחיפוש אחר חיים טובים יותר במאה השבע עשרה. מדורו יצא ללמוד משפטים באוניברסיטת ליידן. הוא התגייס לצבא ההולנדי, וכאשר החלה הפלישה הגרמנית להולנד במאי 1940, מדורו נתפס על ידי הכוחות הגרמנים ונכלא ב Oranjehotel, בית מעצר ידוע בו היו כלואים בזמן המלחמה כעשרים וחמישה אלף עצורים. כשהוא השתחרר לאחר כחצי שנה, סרב לענוד מגן דוד צהוב והצטרף למחתרת. מדורו הפך לדמות פעילה בתחום הברחת טייסים של כוחות הברית דרך ספרד אל בריטניה. בסופו של דבר נתפס על ידי הנאצים ושוב נשלח לכלא. לאחר שהצליח לברוח משם הצטרף שוב למחתרת ההולנדית אבל בסופו של דבר הוסגר על ידי משתף פעולה בלגי ונתפס שוב, הפעם על ידי הגסטאפו שכלא אותו בהתחלה בזרבריקן בגרמניה, ואחר כך נשלח למחנה הריכוז דכאו. הוא מת במחנה מטיפוס.
משפחת מדורו בקורסאו
הכוחות ההולנדים הגיעו לאי קורסאו בשנת 1634 והקימו שם את עיר הבירה וילמסטאד. כאן נמצא בית הכנסת ובית הקברות העתיקים ביותר ביבשת אמריקה. בבית הקברות קבורים גם אחותו של ברוך שפינוזה, רבקה שפינוזה ובנה, שנפטרו באי זמן קצר לאחר הגעתם.
הקהילה היהודית נוסדה בשנת 1651 על ידי כעשר משפחות שהגיעו מהקהילה היהודית-פורטוגזית של אמסטרדם.
הבנק של משפחת מדורו - Maduro & Curiel's Bank (MCB)
MCB הוא בנק הולנדי-קריבי המעניק שירותים פיננסים שמטהו המרכזי בווילאמסטד בקורסאו. הוא נוסד בשנת 1917 על ידי יוסף אלוורז-קוריאה ומשפחת לוי-מדורו. שתי משפחות בנקאים יהודים ידועים באזור. MCB מתפעלת 23 סניפים. בתחילת 1893 נוסד התאגיד הגדול של משפחת מדורו, תאגיד שבעיקר עוסק בחברות מסחר גדולות. התאגיד של מדורו החל לפעול בין נמלים קריביים מקומיים, והפך למעסיק הגדול ביותר של קורסאו. לאחר פתיחת תעלת פנמה וגילוי הנפט בוונצואלה הקרובה, הנמל של הבירה ווילאמסטד הפך לכוורת רוחשת. במלחמת העולם השנייה, הנמל היה ספק עיקרי של דלק לחיל האוויר המלכותי בזמן המערכה הצפון אפריקאית.
ניקולס מדורו נשיא ונצואלה
אחד מצאצאי משפחת מדורו הוא נשיא ונצואלה, ניקולס מדורו, שמכהן בתפקידו משנת 2013. הוא החל לכהן כנשיא, לאחר מותו של הוגו צ'אווס. מדורו כיהן שכר החוץ של צ'אווס משנת 2006.
בראיון שהעניק מדורו בשנת 2013, הוא הצהיר שהרקע של הסבא שלו הוא יהודי - ספרדי, ושהוא בן למשפחה יהודית שהמירה דתה לנצרות בוונצואלה.
ניקולס מדורו בן המומרים, הוא הניגוד המוחלט של משפחת מדורו מקורסאו. בעלי התאגיד העסקי מדורו מניעים את כלכלת הקריביים על פי דוקטרינות קפיטליסטיות, אך ניקולאס מדורו הוא פעיל סוציאליסטי אדוק שלא היה שוקל מעולם להתקבל לעבוד בבנק של בני משפחתו בקורסאו.